Sunday, 26 May 2013

Tee itse betonista

Tämän kesän yksi projekteista mökillä on betonista tehtävät tarjottimet, koristekivet ja ties vielä mitkä kaikki muut. Kokeilimme ensimmäistä kertaa viime viikonloppuna betonin kanssa tekemistä ja minä halusin ensimmäisenä tehdä sellaisen tarjottimen, johon on painettu toisella (hopea)tarjottimella kuvio reunaan. Olette varmaan nähneetkin niitä blogeissa, kirjoissa ja myös joissain sisustuskaupoissa.

Olimme tänään mökillä ja viikon jännityksen jälkeen sain vihdoin nähdä mitä niistä tarjottimista oikein tuli. Kannattaa ehdottomasti kokeille itsekin näitä! Mielestäni yllättävän helppoa ja todella kivoja juttuja voi tehdä. Kirjoitin vähän aika sitten betonista ja se juttu sekä pari hyvää kirjaa löytyy, täältä. Tässä olisi myös hieman ohjeita, jos joku tahtoo itse kokeilla ja tietenkin ne tuikitärkeät kuvat valmiista tuotteista.

Ei tarvitse säikähtää heti, sillä betonimylly ei ole välttämätön! Meillä sellainen sattui olemaan, koska äitini veli on rakentaja ja hän oli ollut auttamassa mökin remontissa. Sementin voi siis aivan hyvin sekoittaa käsipelillä ämpärissäkin. Kannattaa jättää se aika paksuksi, koska siten sitä on helpompi käsitellä. Lopputulokseen paksuus ei tosin juurikaan vaikuta.


Muotit - tarjottimet, mukit, lautaset, mitä nyt ikinä käytätkin pitää öljytä sisäpuolelta todella hyvin!! Ilman sitä betoni tuskin lähtee irti. Käytimme erilaisia muotteja esim. terrakotta lautasia, metallitarjotinta sekä muovimukeja. Kaikki lähtivät lopulta aika helposti irti.


Hopeatarjottimet, jotka painettiin sementtiin piti tietenkin öljytä myös erittäin hyvin, tosin tällä kertaa tuolta ulkopuolelta. Mukien sisään laitoimme kertakäyttömukeja, jotka on helppo rikkoa irrotettaessa. Painona mukeissa oli kiviä, että ne pysyivät paikallaan.


Sitten vain betonimassa lautaselle ja tarjotin siihen päälle. Pienemmän tarjottimen kanssa laitoin vielä päälle tiilen, jotta se painaisi tarjotinta enemmän ja se olisi ollut hyvä isommankin kanssa, koska tietenkin kuvio näkyy silloin valmiissa tarjottimessa paremmin. Siinä ensimmäinen vinkki seuraavaan kertaan. :) Tässä sitten ennen ja jälkeen kuvat.Teimme siis myös mukeja joita voi käyttää tuikkukuppeina tai pieninä maljakoina. Ne onnistuivat yllättävän hyvin. Ainoa miinus oli kupin sisäpohja, joka ei ole ihan tasainen, mutta kaasin sinne hieman sisustushiekkaa ja sillähän se tasoittuu tuikkua varten.


Valmis tarjotin sopii sisustukseen ja sitä voi käyttää monella eri tapaa. Itse laitoin siihen nyt noita simpukoita ja Kastehelmi tuikun, mutta toki siihen voisi laittaa myös kokoelman pilarikynttilöitä mikä olisi ihana varsinkin joulun aikaan tai voihan siihen myös laittaa vettä ja pari kukkaa kellumaan veteen. Mielikuvitus on vain rajana.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...